WorkMeter سامانه‌ای برای مدیریت هر چه بهتر شرکت و نظارت بر عملکرد کارمندان حضوری و غیر حضوری و ثبت زمان کاری و حضور و غیاب

عنوان صفحه

آشنایی با فریلنسینگ و انواع فریلنسر

امروزه بسیاری از افراد علاقمند هستند تا سبک کار و زندگی سنتی را کنار گذاشته و با آزادی عمل بیشتری به کسب در آمد بپردازند. بنابراین ما شاهد به وجود آمدن واژه های جدیدی مانند فریلنسینگ و فریلنسر هستیم. در این مقاله به این دو واژه و انواع آن می پردازیم.

فریلنسینگ چیست؟

فریلنسینگ یک روش تجاری است که باعث می شود شما بتوانید به صورت غیر حضوری و به عبارتی مجازی کسب درآمد انجام دهید. مزایای فریلنسینگ این است که شما لازم نیست هزینه‌ای برای تجهیزات بپردازید و قطعا هیچگاه برشکست نخواهید شد. فریلنسینگ به عبارتی کسب‌وکاری است که با خدمات رسانی فردی به صورت شخصی آغاز می شود.به این فرد فریلنسر می گویند.

فریلنسرها چه مزایایی دارند؟

انتخاب زمان، مکان و حجم کار کاملا توسط خود فرد انتخاب می شود. فریلنسر می تواند تمام وقت و یا پاره وقت به کار بپردازد.

چون به صورت شخصی بر روی پروژه ای کار می کنند، کنترل بیشتری بر روی کار داشته و چون خود به تنهایی پاسخ گو هستند کارهای با کیفیتی انجام می دهند.

در کار به صورت فریلنسینگ نیازی به پرداخت مالیات های سنگین و داشتن تجهیزات گرانقیمت وجود ندارد.

فریلنسرها چه مشکلاتی دارند؟

معمولا دستمزد کار آن ها نسبت به سایر افراد کمتر است.

رقابت بر سر قیمت گذاری پایین تر بسیار شدید است.

آن ها تمرکز زیادی بر روی بازار و مشتری ندارند.

به دلیل عدم تمرکز بر بازار معمولا رشد اقتصادی کمی دارند.

خدمات فریلنسرها به شکلی است که به میزان گسترده ای همواره وجود دارد.

فریلنسرها به چند دسته تقسیم می شوند؟

به طورکلی فریلنسرها به چهار دسته تقسیم می شوند.

دسته اول: آن دسته از افرادی که بر روی پروژه های جانبی کار می کنند. فریلنسینگ برای این افراد به نوعی شغل دوم محسوب می شود. آغاز کار فریلنسینگ معمولا از دسته ی اول می باشد.

دسته دوم: فریلنسرهایی که به صورت تمام وقت کار می‌کنند و برای چندین مشتری، پروژه‌هایی انجام می‌دهند. محل کار آن ها معمولا خانه یا دفتری مشترک است و میزان دستمزد آن‌ها با توجه ساعت کاری یا به ازای پروژه می باشد.

دسته سوم:  فریلنسرهای تک قراردادی معمولا در یک زمان خاص، برای یک مشتری و طبق قراردادی معلوم کار می‌کنند. این روش برای افرادی است که قصد دارند تنها زمان خاصی از سال را کار کنند. اما معایب این روش مدیریت سخت مالی آن است.

دسته چهارم: صاحبان کار فریلنس این گروه  هستند که از موقعیت‌های ارائه شده برای رشد کسب‌وکار فریلنسینگ، کمال استفاده را برده‌اند. با وجود این که ممکن است همچنان به صورت سنتی پروژه‌های فریلنسینگ را قبول کنند، اما راه حل هایی برای کسب درآمد بیشتر در این زمینه پیدا کرده اند.

بنابراین باید هدف هر فریلنسر رسیدن به جایگاه دسته ی چهارم باشد. گروهی از افرادی که به کار فریلنسینگ با علاقه روی آورده اند حاضر نیستند به هیچ عنوان دست از  این کار بکشند و آن ها عاشق انعطاف پذیری و سبک زندگی حاصل از این شغل نمی شوند. آن ها علاقه ای به کار کردن به صورت سنتی ندارند و حاضر نیستند هر روز از 8 صبح تا 4 عصر خارج از منزل به کار سنتی بپردازند

مقالات مرتبط

دیدگاه ها

WorkMeter سامانه‌ای برای مدیریت هر چه بهتر شرکت و نظارت بر عملکرد کارمندان OnlinePakhsh.com ۳۲۹۵۰ ۰۷۱ (۳۰ خط) Info Email